Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)   




Babka orzechowa z żurawiną Powrót do listy

 

Lista składników:

  • 80 g nierozdrobnionych orzechów laskowych 
  • 125 g mielonych orzechów laskowych 
  • 125 g suszonej żurawiny
  • 250 g miękkiego masła 
  • 200 g cukru
  • szczypta soli 
  • 4 jajka 
  • 300 g mąki 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym 
  • 120 ml mleka 
  • 3 łyżki cukru pudru.

 

 

 

 

Wykonanie:

Orzechy laskowe grubo siekamy. Odkładamy na później do przybrania po 1,5 łyżki orzechów i żurawiny. Masło z cukrem i solą ucieramy na puszystą masę. Rozbijamy jajka i dodajemy do masy w jednominutowych odstępach, cały czas ubijając. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i orzechami, dodajemy do ciasta naprzemiennie z mlekiem. Dodajemy żurawinę. Przekładamy ciasto do dobrze natłuszczonej formy do pieczenia babki (o 22 cm) i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy ciasto na dolnej półce w piekarniku nagrzanym do 180°C (z termoobiegiem 160°C) przez 60–65 min. Po upieczeniu pozostawiamy na krótko w formie, a następnie wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Oprószamy babkę cukrem pudrem i ostrożnie obsypujemy ją orzechami i żurawiną. Podajemy wedle upodobania, np. z bitą śmietaną.