Lista składników:
| Wykonanie: Orzechy laskowe grubo siekamy. Odkładamy na później do przybrania po 1,5 łyżki orzechów i żurawiny. Masło z cukrem i solą ucieramy na puszystą masę. Rozbijamy jajka i dodajemy do masy w jednominutowych odstępach, cały czas ubijając. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i orzechami, dodajemy do ciasta naprzemiennie z mlekiem. Dodajemy żurawinę. Przekładamy ciasto do dobrze natłuszczonej formy do pieczenia babki (o 22 cm) i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy ciasto na dolnej półce w piekarniku nagrzanym do 180°C (z termoobiegiem 160°C) przez 60–65 min. Po upieczeniu pozostawiamy na krótko w formie, a następnie wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Oprószamy babkę cukrem pudrem i ostrożnie obsypujemy ją orzechami i żurawiną. Podajemy wedle upodobania, np. z bitą śmietaną.
|