Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)   




Bakaliowe łamańce Powrót do listy

 

Lista składników:

  • 2 szkl. mąki 
  • ½ szkl. zmielonych orzechów włoskich 
  • ½  szkl. cukru pudru 
  • 3 żółtka 
  • 1 jajo 
  • 1 łyżka spirytusu lub octu spirytusowego 
  • szczypta soli 
  • tłuszcz do głębokiego smażenia 
  • cukier puder do posypania. 

 

 

Wykonanie:

Zmielone orzechy mieszamy z cukrem pudrem i szczyptą soli. Wbijamy po kolei żółtka, jajo i dolewamy spirytus. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki, po czym dodajemy mąkę i zagniatamy gładkie ciasto. Po kilkunastu minutach rozwałkowujemy je na grubość 3–4 mm. Wycinamy nożem długie paski o szerokości 3 cm, a następnie dzielimy je na kwadraty. Część możemy podzielić na trójkąty. Smażymy tak samo jak chrust tradycyjny, a po przestudzeniu lekko odsączamy i np. posypujemy cukrem pudrem.