Lista składników: Składniki na barszcz:
Składniki na uszka:
Składniki na farsz:
| Wykonanie: Wykonanie barszczu: Grzyby moczymy i gotujemy. Warzywa obieramy, kroimy i zalewamy 2 litrami wody, po czym gotujemy. Dodajemy ugotowane grzyby, sok z cytryny i przyprawiamy. Przecedzamy przez sito. Wykonanie uszek: Ze składników przeznaczonych na ciasto zagniatamy ciasto. Następnie cienko je rozwałkowujemy, kroimy na małe kwadraty o boku ok. 3 cm i nakładamy farsz. Każdy kwadrat składamy po przekątnych i zlepiamy brzegi, tak by powstał trójkąt. Zlepiamy dwa jego rogi. Gotujemy uszka 8 min w osolonej wodzie. Przecedzamy przez sito. Wykonanie farszu: Kapustę kiszoną płuczemy i gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy, dodajemy zmielone grzyby i drobno pokrojoną, ugotowaną kapustę. Doprawiamy do smaku.
|