Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)




Bażant pieczony z sosem borówkowym Powrót do listy

 

Lista składników:

  • 1 bażant 
  • 10 dag wędzonego boczku lub słoniny 
  • olej do smażenia 
  • sól 
  • mielony jałowiec do przyprawienia
  • 1 słoik niskosłodzonego dżemu z borówek.
 

Wykonanie:

Skruszałego i sprawionego bażanta płuczemy, dzielimy na porcje i nacieramy solą oraz jałowcem. Wkładamy na kilka godzin do lodówki – najlepiej trzymać go w lodówce do następnego dnia. Słoninę lub boczek kroimy w cienkie plastry i obkładamy nimi porcje bażanta, owijając je nitką. Rozgrzewamy olej w brytfannie i układamy na nim porcje bażanta. Następnie wstawiamy całość do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez godzinę w temperaturze ok. 200–230°C, często polewając sosem z pieczenia, tak by mięso się za bardzo nie spiekło. Pod koniec dodajemy do sosu pieczeniowego dżem z borówek i mieszamy. Po upieczeniu zdejmujemy nitki. Bażanta możemy podać z ziemniakami, frytkami albo kluskami oraz borówkami i zieloną sałatą.