Lista składników: Składniki na pastę migdałową:
Składniki na ciasto:
| Wykonanie: Mączkę migdałową zarabiamy z ubitymi jajkami, ze szczyptą soli, cukrem pudrem i esencją migdałową. 1/3 część masy rozgniatamy na kształt formy do pieczenia. Przygotowujemy ciasto. Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę, wbijamy po jednym jajku, dodajemy przesianą mąkę i sól. Na końcu mieszamy wszystko z bakaliami oraz ze startą skórką cytrynową i sokiem z cytryny. Połowę ciasta wkładamy do natłuszczonej formy, na wierzch kładziemy plaster z pasty migdałowej. Dokładamy pozostałe ciasto i pieczemy całość przez 75–80 min w temperaturze ok. 150°C. Wierzch wystudzonego ciasta smarujemy dżemem morelowym. Pozostałą część pasty migdałowej dzielimy na połowę. Jedną część rozwałkowujemy na plaster i kładziemy na wierzch ciasta, z drugiej – lepimy małe kulki i układamy je wzdłuż brzegów ciasta. Smarujemy wierzch roztrzepanym jajem i całość wkładamy na kilka minut do rozgrzanego piekarnika. Możemy też skarmelizować wierzch ciasta za pomocą specjalnego palnika.
|