Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)   




Buchty z jagodami Powrót do listy

 

Lista składników:

  • 50 dag mąki pszennej 
  • 2 jajka
  • ¼ l mleka 
  • 30 dag drożdży 
  • 2 łyżki margaryny lub masła 
  • szczypta soli 
  • szczypta cukru. 
 
Składniki na sos:
  • słoiczek kompotu z jagód 
  • ½ l wody 
  • cukier wanilinowy do smaku
  • 2–3 łyżki mąki ziemniaczanej. 

 

 

 

Wykonanie:

Drożdże z cukrem mieszamy w ciepłym mleku i zostawiamy do wyrośnięcia. Do mąki dodajemy jajka, sól, roztopioną margarynę lub masło i wyrośnięte drożdże. Ciasto dokładnie wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Formujemy okrągłe kluski i gotujemy je na parze. Przygotowujemy sos. Wodę z cukrem wanilinowym gotujemy, dodajemy jagody z kompotem, następnie rozrabiamy mąkę ziemniaczaną z odrobiną wody i tym zagęszczamy sos. Polewamy nim buchty.