Lista składników na 4 porcje:
Na farsz pomidorowy:
| Wykonanie: Przygotowujemy cebule jak w przepisie na faszerowaną cebulę z mięsem. Pomidory parzymy w gorącej wodzie i ściągamy z nich skórkę. Kroimy w ćwiartki, usuwając miejsca przy szypułkach. Obie papryki płuczemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę – większą w przypadku słodkiej papryki, a mniejszą w przypadku papryki chili lub jalepano. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią najpierw paprykę. Gdy trochę zmięknie, dorzucamy pomidory i drobno pokrojone wewnętrzne pierścienie ugotowanej wcześniej cebuli. Smażymy farsz tak długo, aż pomidory całkowicie się rozpuszczą i trochę odparują. Doprawiamy i nakładamy farsz do wydrążonych cebul. Na każdą połówkę cebuli kładziemy plaster żółtego sera i zapiekamy ją przez 5 min w rozgrzanym piekarniku. Podajemy ciepłe, polewając cebule pozostałym farszem pomidorowym. UWAGA: na tej samej zasadzie możemy przygotować dowolny farsz – nadziać nim cebule, przykryć plastrem żółtego sera i zapiec. Pyszne są także ugotowane w rosole cebule i marchewki, podane osobno i polane odrobiną stopionego masła.
|