Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)




Chili con carne po polsku Powrót do listy

 

Lista składników: 

  • ok. 1/2 kg mielonej wołowiny
  • 2–3 słodkie papryki czerwone lub w różnych kolorach 
  • 1 duża cebula 
  • 2 duże dojrzałe pomidory lub 1 puszka pomidorów w zalewie
  • 2 szkl. bulionu wołowego (może być z kostki) 
  • 1–2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki oliwy 
  • po szczypcie przypraw: chili, ostra papryka, kumin mielony (kmin rzymski) 
  • pieprz, sól 
  • świeże oregano lub tymianek.
 

Wykonanie:

W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, po czym szklimy na niej pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek z dodatkiem chili i kuminu. Następnie dokładamy zmieloną wołowinę. Gdy mięso zrumieni się z każdej strony, dodajemy obrane ze skórki i posiekane pomidory, a po chwili dolewamy połowę bulionu. Doprawiamy całość pozostałymi przyprawami i dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (ok. 15–20 min). Pod koniec dokładamy pokrojoną w paski paprykę i dusimy potrawę jeszcze ok. 10 min. Tradycyjnie chili con carne, czyli paprykę z mięsem, podajemy z białym ryżem lub plackami tortilli. W wersji spolszczonej proponujemy z kaszą gryczaną.