Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)   




Ciecierzyca z kiełbasą, kulkami mięsnymi i pomidorami Powrót do listy

 

Lista składników:

  • 1/2 kg ciecierzycy 
  • 2 laski dobrej kiełbasy
  • 150 g mięsa mielonego 
  • olej 
  • 1 jajko 
  • 3 łyżki bułki tartej 
  • 1 puszka pomidorów krojonych 
  • sól, pieprz 
  • słodka papryka 
  • zioła toskańskie (mieszanka przypraw) 
  • natka pietruszki
  • 2 cebule. 

 

 

Wykonanie:

Ciecierzycę moczymy w wodzie (najlepiej przez noc) i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Mięso łączymy z jajkiem, solą i pieprzem. Dodajemy bułkę tartą i mieszamy. Z przygotowanej masy formujemy małe kulki i smażymy je na oleju. Jedną cebulę siekamy w kostkę, podsmażamy na oleju, po czym dodajemy drugą, pokrojoną w plastry i wszystko smażymy. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę, a potem ugotowaną ciecierzycę, usmażone kulki mięsne, pomidory z sosem oraz zioła, przyprawy i natkę pietruszki. Całość mieszamy i podgrzewamy, aż wszystko się zagotuje.