Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)   




Deser pavlova Powrót do listy

 

Lista składników:

  • 3 żółtka 
  • 1 szklanka mleka 
  • 1 budyń waniliowy 
  • 3 łyżki cukru 
  • 300 g truskawek 
  • około 20 sztuk małych bezów.

     

     

 

Wykonanie:

Połowę truskawek miksujemy blenderem, resztę drobno kroimy. Zagotowujemy mleko. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą pianę, na koniec dodajemy budyń i jeszcze chwilę ucieramy. Masę wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Przekładamy do słoiczków i odstawiamy do ostygnięcia. Do każdego słoiczka rozkruszamy około 2 bezików, wlewamy delikatnie zmiksowane truskawki, na wierzchu układamy całą bezę i pokrojone truskawki. Ozdabiamy listkami melisy lub mięty.