Lista składników:
Składniki na masę serową:
| Wykonanie: Z masła, białego sera, cukru, mąki i żółtek ucieramy blenderem jednolitą masę. Mleko podgrzewamy, dodajemy drożdże i je rozcieramy. Dodajemy po łyżce mąki i cukru i odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier wanilinowy, cukier, sól, jaja oraz drożdże. Na końcu dodajemy rozpuszczone, przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 40 min. Po tym czasie wyrabiamy ciasto ponownie, rozwałkowujemy je w kształt prostokąta. Wykładamy przygotowaną na początku masę serową i zwijamy w roladę. Nożem tniemy ją na 12 równych kawałków i układamy w większych odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia dużej formie – miejsce jest potrzebne do wyrośnięcia. Przygotowane bułeczki smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy 20–25 min w temp. 180°C.
|