Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)   




Drożdżówki z białym serem Powrót do listy

 

Lista składników:

  • 3 żółtka 
  • 1/2   szkl. cukru 
  • cukier wanilinowy 
  • 1/2 kg mąki 
  • 1 szkl. Mleka 
  • 5 g drożdży 
  • 125 g masła 
  • szczypta soli.

Składniki na masę serową:

  • 1/2 kg sera białego 
  • 2 żółtka 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 125 g masła
  • 2 łyżki cukru (najlepiej brązowego).

 

 

 

 

Wykonanie:

Z masła, białego sera, cukru, mąki i żółtek ucieramy blenderem jednolitą masę. Mleko podgrzewamy, dodajemy drożdże i je rozcieramy. Dodajemy po łyżce mąki i cukru i odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier wanilinowy, cukier, sól, jaja oraz drożdże. Na końcu dodajemy rozpuszczone, przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 40 min. Po tym czasie wyrabiamy ciasto ponownie, rozwałkowujemy je w kształt prostokąta. Wykładamy przygotowaną na początku masę serową i zwijamy w roladę. Nożem tniemy ją na 12 równych kawałków i układamy w większych odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia dużej formie – miejsce jest potrzebne do wyrośnięcia. Przygotowane bułeczki smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy 20–25 min w temp. 180°C.

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 

Galeria zdjęć