Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)




Dynia faszerowana Powrót do listy

 

Lista składników: 

  • 20 dag mięsa mielonego
  • 3 małe dynie
  • 1/2 torebki ryżu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki drobno startego żółtego sera
  • olej do smażenia
  • czosnek
  • sól
  • pieprz.
 

Wykonanie:

Mięso podsmażamy, dodajemy przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Od dyni odcinamy górną część (czapeczkę), usuwamy ze środka nasiona oraz włókniste części. Dobrze nacieramy ją solą i pieprzem. Kawałek dyni ścieramy na tarce (3 łyżki) lub drobno kroimy. Mięso, ryż, startą dynię i koncentrat pomidorowy dobrze mieszamy, po czym doprawiamy. Przygotowany farsz nakładamy do środka dyni i zapiekamy 30 min w piekarniku wraz z górną częścią dyni. Po upieczeniu posypujemy startym serem i zostawiamy na pół minuty w gorącym piekarniku.