Lista składników:
| Wykonanie: Płuczemy i obieramy owoce z szypułek, czereśnie pozbawiamy pestek. Zagotowujemy w płaskim rondlu wodę z cukrem, a gdy zacznie wrzeć, ściągamy pianę i wrzucamy agrest. Gotujemy, aż owoce zaczną się rozpadać. Miksujemy agrest w garnku blenderem ręcznym lub rozgniatamy widelcem i dorzucamy czereśnie. Gotujemy, aż masa zacznie gęstnieć, wówczas gorący dżem nakładamy do umytych i wyparzonych słoików. Ocieramy brzegi słoików i natychmiast zamykamy. Odwracamy słoiki do góry dnem lub, jeśli wzięliśmy mniej cukru, dodatkowo pasteryzujemy. UWAGA! Dżem powinien mieć konsystencję galaretowatą, z cząstkami całych owoców zawieszonych w gęstym przecierze. Najlepiej jeśli w rondlu jednorazowo znajduje się od 1,5 kg do 2 kg owoców. Większa ilość owoców wydłuża czas gotowania, co zmniejsza w nich zawartość witaminy C oraz powoduje gorszą barwę i smak dżemu.
|