Okładka Gospodyni nr 6 2024 rok

Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)  

Okładka Gospodyni nr 6 2024 rok



Faszerowana cebula z mięsem Powrót do listy

 

Lista składników na 4 porcje:

  • 4 bardzo duże cebule 
  • 1 kostka bulionu warzywnego.

Składniki na farsz mięsny:

  • 250 g mięsa mielonego, najlepiej wołowo-wieprzowego lub z szynki wieprzowej 
  • 4 plastry żołtego sera łatwo topiącego się 
  • 1⁄4 szkl. ryżu 
  • sól i pieprz 
  • inne ulubione przyprawy 
  • 1–2 łyżki majonezu. 

 

 

Wykonanie:

Cebule obieramy i w całości gotujemy w takiej ilości wody, by je całkowicie przykryła. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucamy kostkę rosołową i gotujemy cebule do miękkości ok. 10–15 min. Jeżeli wody jest więcej niż 2 l, możemy dodać 2 kostki bulionowe dla lepszego smaku. Po ugotowaniu wyciągamy cebule z wywaru łyżką cedzakową, a po przestygnięciu kroimy je na połowki. Z przekrojonych cebul wyciągamy wewnętrzne pierścienie, tak by mniej więcej drugie tyle pierścieni zostało na brzegach. Przygotowujemy farsz. Mięso smażymy na patelni i doprawiamy ulubionymi ziołami. Odstawiamy, dodajemy ugotowany ryż, drobno pokrojone usunięte pierścienie cebul oraz starty żołty ser. Wszystko razem mieszamy i napełniamy wnętrza cebul farszem. Cebule wkładamy na chwilę do rozgrzanego piekarnika, by się zapiekły. Podajemy na ciepło,ewentualnie z kleksem majonezu.