Lista składników na 4 porcje:
Składniki na farsz mięsny:
| Wykonanie: Cebule obieramy i w całości gotujemy w takiej ilości wody, by je całkowicie przykryła. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucamy kostkę rosołową i gotujemy cebule do miękkości ok. 10–15 min. Jeżeli wody jest więcej niż 2 l, możemy dodać 2 kostki bulionowe dla lepszego smaku. Po ugotowaniu wyciągamy cebule z wywaru łyżką cedzakową, a po przestygnięciu kroimy je na połowki. Z przekrojonych cebul wyciągamy wewnętrzne pierścienie, tak by mniej więcej drugie tyle pierścieni zostało na brzegach. Przygotowujemy farsz. Mięso smażymy na patelni i doprawiamy ulubionymi ziołami. Odstawiamy, dodajemy ugotowany ryż, drobno pokrojone usunięte pierścienie cebul oraz starty żołty ser. Wszystko razem mieszamy i napełniamy wnętrza cebul farszem. Cebule wkładamy na chwilę do rozgrzanego piekarnika, by się zapiekły. Podajemy na ciepło,ewentualnie z kleksem majonezu.
|