Lista składników:
| Wykonanie: Wołowinę na gulasz kroimy w kostkę wielkości 2,5 × 2,5 cm. Płuczemy i osuszamy. Nacieramy przyprawami, ale nie solą! Wołowina od soli twardnieje, dlatego dodajemy ją na końcu. Cebulę kroimy wzdłuż słojow, czyli na zapałkę. Paprykę po usunięciu nasion kroimy w paski. Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skorki i kroimy na ćwiartki, usuwając nasadki szypułek. Na podgrzany w dużej, głębokiej patelni tłuszcz wrzucamy najpierw cebulę. Gdy się zeszkli, dorzucamy pomidory, a gdy się rozgotują, dodajemy koncentrat pomidorowy. Do tak rozgotowanej masy wrzucamy kostki mięsa wołowego i dusimy na małym ogniu ok. 15 min, ewentualnie dolewając bulionu, jeżeli masa jest zbyt gęsta. Po tym czasie dolewamy większość pozostałego bulionu oraz dorzucamy paprykę i zmiażdżony czosnek. Pod koniec, gdy masa odparuje, a wołowina będzie miękka, dodajemy kminku, startej skorki cytrynowej, solimy i doprawiamy.
|