Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)




Gulasz węgierski Powrót do listy

 

Lista składników:

  • 1/2 kg wołowiny
  • 2 duże cebule 
  • 2–3 duże pomidory
  • 2 czerwone słodkie papryki 
  • 1 ostra papryka 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • ok. 6 szkl. bulionu (może być z kostki)
  • olej do smażenia 
  • sól 
  • pieprz czarny 
  • pieprz biały 
  • ostra papryka 
  • bazylia 
  • tymianek
  • kminek 
  • starta skorka cytrynowa. 
 

Wykonanie:

Wołowinę na gulasz kroimy w kostkę wielkości 2,5 × 2,5 cm. Płuczemy i osuszamy. Nacieramy przyprawami, ale nie solą! Wołowina od soli twardnieje, dlatego dodajemy ją na końcu. Cebulę kroimy wzdłuż słojow, czyli na zapałkę. Paprykę po usunięciu nasion kroimy w paski. Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skorki i kroimy na ćwiartki, usuwając nasadki szypułek. Na podgrzany w dużej, głębokiej patelni tłuszcz wrzucamy najpierw cebulę. Gdy się zeszkli, dorzucamy pomidory, a gdy się rozgotują, dodajemy koncentrat pomidorowy. Do tak rozgotowanej masy wrzucamy kostki mięsa wołowego i dusimy na małym ogniu ok. 15 min, ewentualnie dolewając bulionu, jeżeli masa jest zbyt gęsta. Po tym czasie dolewamy większość pozostałego bulionu oraz dorzucamy paprykę i zmiażdżony czosnek. Pod koniec, gdy masa odparuje, a wołowina będzie miękka, dodajemy kminku, startej skorki cytrynowej, solimy i doprawiamy.