Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)   




Jak zrobić domowa musztardę? Powrót do listy

Musztarda to jedna z najpopularniejszych przypraw świata, a kiedy chcemy mieć pewność, co do jej składu, w prosty sposób możemy zrobić ją w domu.

Do podstawowych składników musztardy należą gorczyca. ocet, sól oraz cukier. Pozostałe dodatki są kwestią naszego gustu czy charakteru dań, do których chcemy ją dodać. 

 

Przepis podstawowy

Lista składników: 

  • 4 dag gorczycy
  • ocet winny
  • cukier
  • sól

Musztarda kolorowa

Lista składników:

  • 3 łyżki żółtej gorczycy
  • 3 łyżki czarnej gorczycy
  • 6 łyżek octu
  • 8-9 łyżek wody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szczypta brązowego cukru
 


Wykonanie:

W moździerzu rozcieramy gorczycę. Zalewamy ją octem - tak, by ocet przykrył gorczycę. Wkładamy do słoiczka i zostawiamy na kilka dni w temperaturze pokojowej. Po 3-4 dniach doprawiamy solą i cukrem. Taka musztarda jest gotowa do spożycia.

 

Wykonanie:

Ziarna gorczycy zalewamy połową wody i całym octem. Przykrywamy folią i odkładamy do lodówki, do nastęnego dnia. Po tym czasie napęczniałą gorczycę blendujemy z resztą wody. Doprawiamy solą i cukrem. 

 

 

 

 

Galeria zdjęć