Musztarda to jedna z najpopularniejszych przypraw świata, a kiedy chcemy mieć pewność, co do jej składu, w prosty sposób możemy zrobić ją w domu.
Do podstawowych składników musztardy należą gorczyca. ocet, sól oraz cukier. Pozostałe dodatki są kwestią naszego gustu czy charakteru dań, do których chcemy ją dodać.
Przepis podstawowy Lista składników:
Musztarda kolorowa Lista składników:
| Wykonanie: W moździerzu rozcieramy gorczycę. Zalewamy ją octem - tak, by ocet przykrył gorczycę. Wkładamy do słoiczka i zostawiamy na kilka dni w temperaturze pokojowej. Po 3-4 dniach doprawiamy solą i cukrem. Taka musztarda jest gotowa do spożycia.
Wykonanie: Ziarna gorczycy zalewamy połową wody i całym octem. Przykrywamy folią i odkładamy do lodówki, do nastęnego dnia. Po tym czasie napęczniałą gorczycę blendujemy z resztą wody. Doprawiamy solą i cukrem.
|