Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)   




Kołocz śląski Powrót do listy

 

Lista składników:

Składniki na ciasto:

  • 90 dag mąki pszennej 
  • 20 dag masła 
  • 3–4 jaja 
  • 15 dag cukru
  • 8 dag drożdży 
  • 1½–2 szkl. mleka 
  • szczypta soli 
  • tłuszcz do smarowania blachy. 

 Składniki na posypkę:

  • 40 dag mąki pszennej
  • 1 torebka cukru wanilinowego 
  • 20 dag masła 
  • 20 dag cukru.  

Składniki na nadzienie serowe:

  • 2½ kg sera białego półtłustego 
  • 60 dag cukru 
  • 1 torebka cukru wanilinowego 
  • 10 dag rodzynek i/lub 1 torebka budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 6 jajek 
  • 15 dag masła 
  • skórka cytrynowa 
  • cytryna 
  • szczypta soli.

Składniki na nadzienie makowe:
  • 2½ kg maku niebieskiego 
  • 50 dag cukru 
  • 20 dag okruchów ciasta biszkoptowego 
  • 25 dag masła 
  • 2 jajka 
  • 5–8 dag migdałów 
  • 5–8 dag rodzynek 
  • szczypta soli
  • aromat migdałowy 
  • woda.
 

Wykonanie nadzienia serowego:

Ser mielimy, ucieramy z żółtkami, cukrem, masłem i aromatami (tarta skórka cytryny i treść cytryny). Możemy dodać sparzone rodzynki i/lub budyń waniliowy lub śmietankowy.

Wykonanie nadzienia makowego:

Mak mielimy na sucho, zaparzamy gorącą wodą lub mlekiem i rozcieramy z cukrem, jajami, masłem i aromatem. Możemy dodać rodzynki, płatki migdałów lub zmielone orzechy włoskie, okruchy ciasta biszkoptowego albo bułkę tartą.

Wykonanie:

Ciasto sporządzamy na rozczynie z mąki, mleka, drożdży i cukru poprzez ich dokładne rozmieszanie, a następnie odstawienie do wyrośnięcia na 10–20 min (w temp. między 25°C a 30°C). Do dojrzałego rozczynu dodajemy mąkę, jaja, tłuszcz oraz sól. Całość należy wymieszać i otrzymane ciasto odstawić do dalszego wyrośnięcia. W przypadku wypieku kołocza śląskiego z nadzieniem można stosować nadzienia: serowe, makowe, jabłkowe. Ciasto dzielimy na dwie części – większą i mniejszą. Większą rozwałkowujemy na ok. 1,5 cm. Kładziemy ją na posmarowaną tłuszczem blachę, a na ciasto wykładamy nadzienie. Na nim można położyć drugą, cieńszą warstwę ciasta (do ½ wysokości warstwy dolnej). Ciasto nakłuwamy, co ma umożliwić prawidłowe „odpowietrzanie”. Ciasto smarujemy mlekiem, zaś na jego zewnętrzną warstwę kładziemy posypkę w postaci małych tzw. skubanych (tj. odrywanych) kawałków. Posypkę przygotowuje się poprzez wymieszanie mąki z cukrem wanilinowym oraz dodatkiem masła i cukru oraz wyrobienie całości. Kołocz pieczemy w temp. 180–200°C przez 30 do 60 min.