Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)   




Kolorowy placek Powrót do listy

 

Lista składników:

Składniki:

  • 1,5 szklanki cukru do pieczenia marki Polski Cukier
  • cukier wanilinowy 
  • 9 białek 
  • 1,5 szklanki i 2 łyżki mąki 
  • proszek do pieczenia 
  • 1 szklanka oleju 
  • 1 łyżka kakao, 
  • 3 łyżki maku 
  • 1 kisiel wiśniowy
  • 9 żółtek.

 Składniki na masę:

  • 0,5 l śmietany 18% 
  • galaretka wiśniowa.

 

 

 

Wykonanie:

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy 5 żółtek, 1,5 szklanki mąki, proszek do pieczenia i olej. Ciasto dzielimy na 4 części. Do jednej dodajemy 4 żółtka, 2 łyżki mąki i wylewamy ciasto na środek blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Do drugiej części dodajemy kakao i łyżką nakładamy ciasto w różnych miejscach. Do trzeciej dodajemy kisiel i również łyżką nakładamy ciasto na część z jajkami i kakao. Do czwartej części dodajemy mak i również łyżką nakładamy ciasto. Placek pieczemy ok. 40 min (najlepiej sprawdzić patyczkiem) w temp. 180°C. Zostawiamy do ostygnięcia. Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki wody i studzimy. Śmietanę ubijamy z łyżką cukru i dodajemy ostudzoną galaretkę. Kolorowy biszkopt przekrawamy na pół, wylewamy masę i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Odstawiamy na 2 godz. do lodówki. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.