Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)




Kurki z patelni z ziołami, pomidorami i serem pleśniowym Powrót do listy


 

Lista składników (na 4 porcje):

  • 600 g kurek
  • 1 pokrojona w kostkę cebula
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  •  kilka gałązek świeżego kopru
  • 2 pomidory bez skóry
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 80 g sera pleśniowego
  • sól
  • cukier
  • pieprz czarny mielony
  • miks kolorowych sałat
  • 50 g masła ziołowego
  • 50 ml białego wina.
 

Wykonanie:

Kurki dokładnie czyścimy, myjemy i osuszamy. Grzyby podsmażamy na rozgrzanej oliwie, dodajemy cebulę i czosnek, podlewamy białym winem i smażymy 3 minuty. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone w kostkę pomidory (wcześniej usuwamy z nich miąższ), masło ziołowe, posiekany koper i świeży tymianek. Całość doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Tak przygotowane kurki układamy na kolorowych sałatach i posypujemy pokrojonym w kostkę serem pleśniowym.