Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)   




Kuropatwy po prowansalsku Powrót do listy

 

Lista składników:

  • 2 kuropatwy 
  • 3–4 ząbki czosnku 
  • 1 szklanka rosołu 
  • 1 szklanka wytrawnego białego wina 
  • 1 łyżka pasty pomidorowej 
  • sól i pieprz 
  • tymianek » oliwa do smażenia. 
 

Wykonanie:

Sprawione, skruszone kuropatwy płuczemy, dzielimy na połówki i nacieramy czosnkiem i solą. Przyrumieniamy połówki kuropatw na rozgrzanej oliwie, po czym podlewamy całość gorącym rosołem. Po chwili dolewamy wino i dorzucamy tymianek, a następnie dusimy wszystko przez pół godziny na małym ogniu. Pod koniec dodajemy do wywaru pastę pomidorową i mieszamy. Możemy doprawić wszystko solą i pieprzem.