Lista składników: Składniki na biszkopt:
Składniki na krem:
Składniki na polewę:
| Wykonanie: Wykonanie biszkoptu: Białka (łącznie 8) ubijamy na sztywną masę, dodajemy cukier i żółtka, resztę składników i mieszamy. Ciasto wykładamy na dwie jednakowe formy wyłożone papierem do pieczenia i pieczemy je jednocześnie około 25 minut w temperaturze 180°C. Wykonanie kremu: Sok z cytryny mieszamy z mlekiem, odlewamy około 3 szklanki. Mleko zagotowujemy z cukrem, a w 3 szklanki mleka z cytryną ucieramy mikserem żółtka oraz budynie. Rozprowadzone budynie przelewamy do gotującego się mleka i gotujemy, aż masa zacznie gęstnieć. Ugotowany budyń odstawiamy do ostygnięcia. Ucieramy masło i przekładamy po łyżce ugotowanego, przestudzonego budyniu. Ucieramy masę. Na jeden biszkopt wykładamy masę i przykrywamy drugim biszkoptem. Wykonanie polewy: Masło i mleko przekładamy na patelnię, mieszamy, dodajemy czekoladę połamaną na kostki i mieszamy do połączenia wszystkich składników. Ciasto polewamy przygotowaną polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi.
|