Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)   




Mazurek toffi Powrót do listy

 

Lista składników:

  • 60 dag mąki
  • 30 dag margaryny
  • 1 jajo 
  • 4 żółtka 
  • 16 dag cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli.

Na masę:

  • 1 puszka skondensowanego mleka.

 

 

 

Wykonanie:

Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto i wkładamy je na godzinę do lodówki, następnie rozwałkowujemy je na grubość ok. 0,5 cm. Placek przenosimy do dużej, prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Brzeg ciasta podwijamy do góry. Pieczemy ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 200°C. Aby zrobić masę, gotujemy przez trzy godziny puszkę skondensowanego słodzonego mleka. Po wystygnięciu smarujemy masą upieczone ciasto.