Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)   




Naleśniki gryczane ze szpinakiem i fetą Powrót do listy


 

Lista składników:

Składniki na ciasto:

  • 250 g
  • 1½ szkl. wo
  • szczypta soli;

składniki na farsz:

  • 450 g szpinaku
  • 100 g sera feta lub białeg
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła klarowanego.
 

Wykonanie:

Ze składników przeznaczonych na ciasto przygotowujemy masę o konsystencji takiej, jak na zwykłe naleśniki. Smażymy je. Szpinak czyścimy i siekamy. Na patelni podsmażamy szpinak (na maśle klarowanym) i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku, dodajemy ser i mieszamy. Smarujemy naleśniki, składamy w dowolny sposób. Tuż przed podaniem możemy je podpiec w piekarniku.