Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)




Naleśniki z patelni Powrót do listy

Lista składników:

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mleka, 
  • 3 jajka, 
  • 1½ szklanki mąki,
  • szczypta soli, 
  • 3 łyżki oliwy.

Składniki na farsz:

  • 2 pomidory,
  • 150 g szynki,
  • 1 żółta papryka,
  • 2 młode cebule,
  • 150 g sera żółtego,
  • sól, pieprz,
  • olej.

 

 

Wykonanie:

Składniki na ciasto ubijamy mikserem (powinno mieć konsystencję gęstej śmietany) i smażymy naleśniki. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy, po czym odstawiamy. Szynkę kroimy w kostkę, dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Dodajemy starty na grubych oczkach ser, zeszkloną cebulę, dodajemy przyprawy i mieszamy. Przygotowane naleśniki napełniamy farszem, ciasto zwijamy i układamy na patelni z odrobiną oliwy. Przykrywamy przykrywką i na małym ogniu podsmażamy. Obracamy naleśniki, a na koniec posypujemy delikatnie resztą żółtego sera.