Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)   




Naleśniki zapiekane z mięsem mielonym Powrót do listy

Lista składników:

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mleka, 
  • 3 jajka, 
  • 1½ szklanki mąki,
  •  szczypta soli,
  •  3 łyżki oliwy.

Składniki na farsz:

  • 400 g mięsa mielonego,
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 3 cebule, 
  • bazylia,
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego,
  • olej lub masło klarowane do smażenia,
  • żółty ser starty na tarce.

 

 

Wykonanie:

Składniki na ciasto ubijamy mikserem (ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany) i smażymy naleśniki. Cebulę siekamy w kostkę i szklimy, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz mięso mielone. Wszystko podsmażamy około 20 minut. Na koniec dodajemy przyprawy oraz przecier pomidorowy. Przygotowanym farszem smarujemy naleśniki i zwijamy je. Układamy w formie do zapiekania i posypujemy obficie żółtym serem. Zapiekamy około 15 minut przed podaniem.