Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)   




Orzeszki z masą orzechową Powrót do listy

 

Lista składników:

Składniki na ciasto:

  • 1 kostka masła 
  • 30 dag mąki pszennej 
  • 10 dag cukru pudru
  • 15 dag mielonych orzechów włoskich.
 
Składniki na krem:
  • 1 jajko 
  • 1 żółtko 
  • 15 dag masła
  • 3 łyżki cukru 
  • 1 szklanka mielonych orzechów włoskich.
 

Wykonanie:

Zagniatamy ciasto i wkładamy do foremek w kształcie orzeszków (foremek nie trzeba smarować). Pieczemy około 20 minut, aż będą rumiane. Po ostudzeniu uderzamy lekko o brzeg blaszki – ciasteczka same „wyskoczą”. Jajko i żółtko ucieramy z cukrem, masło ubijamy na puszysto, dodajemy ubite jajka oraz orzechy. Gotową masą sklejamy po dwa orzeszki.