Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)   




Pączki Powrót do listy

 

Lista składników na ok. 30 szt.:

  • 1 szkl. mleka 
  • 2 łyżki cukru 
  • 50 g drożdży 
  • 1 szkl. mąki pszennej 
  • 2 jaja 
  • 1/4 kostki masła (kostka = 250 g)
  • 2 łyżki spirytusu 
  • starta skórka cytrynowa 
  • szczypta soli 
  • 1–2 l oleju do głębokiego smażenia.

Nadzienie:

  • konfitura wiśniowa, truskawkowa lub morelowa.

 

 

 

 

Wykonanie:

Mleko podgrzewamy w garnuszku, tak by było ciepłe, ale nie gorące. Z połowy robimy rozczyn, dodając cukier, drożdże i 2 łyżki mąki. Mieszamy całość do rozpuszczenia składników. Miskę z rozczynem odstawiamy w ciepłe miejsce na 10–15 min, żeby trochę wyrósł. Do drugiej, nieco większej miski wsypujemy resztę mąki, wlewamy pozostałe, ciepłe jeszcze, mleko oraz stopione i przestudzone masło, wbijamy jaja, dodajemy startą skórkę cytrynową, szczyptę soli i spirytus. Po chwili wlewamy rozczyn z drożdżami i zagniatamy ciasto na gładką, lśniącą masę. Miskę z ciastem przykrywamy czystą, lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10–15 min. Po tym czasie ciasto posypujemy mąką, by się nie kleiło i wyciągamy na stolnicę. Rozwałkowujemy je, lub raczej rozciągamy na grubość 1 cm. W cieście wykrawamy szklanką krążki, na środek każdego kładziemy łyżeczką konfiturę i lepimy krążek jak pierogi, po czym staramy się nadać mu formę kulki. Ulepione pączki układamy na oprószonych mąką deseczkach i pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W międzyczasie w wysokim garnku podgrzewamy tłuszcz. Gdy będzie gorący, wrzucamy kilka pączków (powinny luźno pływać) i smażymy je na złoty kolor z każdej strony. W miarę smażenia kolejnych porcji zmniejszamy ogień, by tłuszcz się nie przypalił. Staramy się też otrząsnąć pączki z mąki przed smażeniem. Gotowe pączki wyciągamy cedzakiem i kładziemy na talerzu pokrytym papierem śniadaniowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Gdy pączki przestygną, bierzemy małe sitko, najlepiej metalowe, nakładamy do niego cukier puder i, potrząsając sitkiem, oprószamy pączki.