Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)   




Pani Walewska Powrót do listy

 

Lista składników:

Składniki na ciasto:

  • 1 masło 
  • 2 szklanki mąki 
  • 3/4 szklanki cukru pudru 
  • 4 żółtka 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 białka 
  • powidła śliwkowe 
  • 100 g orzechów włoskich drobno posiekanych 
  • 1 szklanka cukru.

Na masę budyniową:

  • 1 budyń waniliowy z cukrem
  • 1/2 kostki margaryny.

 

 

Wykonanie:

Zagniatamy ciasto. Rozkładamy je na 2 jednakowych formach wyłożonych papierem do pieczenia. Oba ciasta smarujemy powidłami śliwkowymi. Ubijamy pianę z białek ze szklanką cukru i wykładamy pianę. Posypujemy orzechami. Pieczemy ok. 35 min w temp. 180°C. Placki dobrze studzimy, aby się nie połamały. Gotujemy budyń. Ucieramy masło i dodajemy do niego zimny budyń. Masę wykładamy na jeden placek  i przykrywamy go drugim (bezą z orzechami do góry).