Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)




Pasztet wielkanocny Powrót do listy

 

Lista składników:

  • 2 kg mięsa wieprzowego, np. łopatki, karkówki 

  • 1/2 kg surowego boczku lub podgardla 

  • 3 cebule 

  • 10 dag wątróbki 

  • 5 jajek 

  • 2 łyżeczki soli 

  • świeżo zmielony pieprz

  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

  • tłuszcz do wysmarowania formy

  • bułka tarta 

  • liście laurowe 

  • kilka ziaren ziela angielskiego.

 

 

Wykonanie:

Mięso kroimy na małe kawałki i wkładamy do dużego garnka. Boczek układamy na spodzie, na nim mięso wieprzowe i cebulę. Zagotowujemy na dużym ogniu z przyprawami, następnie mieszamy i dusimy mięso pod przykryciem na małym ogniu do miękkości przez około półtorej godziny. Pod koniec gotowania dodajemy wątróbkę i gotujemy około 3 minut. Mięso odcedzamy, studzimy i trzykrotnie mielimy. Dodajemy jajka, przyprawy i mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy bułką tartą. Pieczemy około 80 minut w temperaturze 180°C.