Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)




Penne ze szpinakiem i serem kozim Powrót do listy

 

Lista składników:

  •  300 g makaronu penne 
  • 1 opakowanie mrożonego lub świeżego szpinaku (500 g) 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 1 cebula 
  • 3 łyżki oleju lub masła klarowanego 
  • 5 łyżek gęstej śmietany 30% 
  • ser kozi w plastrach 
  • sól i pieprz. 

 

 

Wykonanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i przekładamy do formy. Podgrzewamy tłuszcz, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy. Dodajemy szpinak, doprawiamy i smażymy. Dolewamy śmietanę i mieszamy. Szpinak wykładamy na makaron w formie. Układamy plastry sera i całość zapiekamy 15 min w temp. 180°C.