Lista składników:
| Wykonanie: Słoninę kroimy w słupki o przekroju ok. 0,5 × 0,5 cm i zamrażamy. Opłukaną i osuszoną szynkę wkładamy na kilka minut do gotującej się wody. Wywar warto zachować, np. do przygotowania zupy. Zanim szynka przestygnie, przygotowujemy bejcę. Ocet mieszamy z przyprawami, dolewamy olej i bulion. Ostudzoną szynkę faszerujemy słupkami zamrożonej słoniny, po czym dokładnie zamaczamy całość w bejcy, nacierając nią mięso ze wszystkich stron. Przykrywamy naczynie i odstawiamy szynkę w chłodne miejsce na całą dobę. Następnego dnia wkładamy mięso do foliowego rękawa do pieczenia lub do żaroodpornego naczynia, zalewamy resztą bejcy i zapiekamy w temp. 200°C przez 1½ godz. (liczymy mniej więcej godzinę na kilogram mięsa). Szynkę możemy podawać na zimno, pokrojoną w plastry. |