Lista składników: Składniki na ciasto:
Składniki na farsz:
| Wykonanie: Grzyby dokładnie myjemy, zalewamy 2 szklankami wrzącej wody. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Studzimy. Kapustę odcedzamy, siekamy, szklimy na oleju. Dodajemy posiekane grzyby. Całość smażymy około 2 min. Dodajemy pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem do odparowania. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy szczyptę soli i olej. Całość zalewamy gorącą wodą. Zagniatamy ciasto (powinno być miękkie i elastyczne), rozwałkowujemy i małą szklanką wycinamy kółka. Na każde kółko z ciasta nakładamy farsz wielkości orzecha włoskiego. Zlepiamy brzegi pieroga i wrzucamy do wrzącej osolonej wody. Pierogi gotujemy 3 min po wypłynięciu na powierzchnię wody. Następnie odcedzamy na sitku.
|