Lista składników:
| Wykonanie: Pierś z gęsi rozkładamy na drewnianej desce skórą do dołu, przykrywamy folią spożywczą, a następnie zbijamy młotkiem. Oprószamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i odstawiamy w chłodne miejsce. Suszone żurawiny zalewamy rumem i też odstawiamy. Bułkę moczymy, a gdy zmięknie, odciskamy i mielimy razem z mięsem drobiowym. Następnie dodajemy przyprawy, jajko i połowę odsączonych żurawin. Farsz wykładamy na pierś, zwijamy i zszywamy boczki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, obsmażamy przygotowaną pierś z każdej strony i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na pozostałym tłuszczu podsmażamy pokrojoną cebulę i jabłka, dodajemy resztę żurawin z rumem i przekładamy do naczynia z piersią. Przykrywamy, pieczemy w temp. 180°C przez ok. 1,5 godziny. Pozostałe cebule, jabłka i żurawinę miksujemy na jedwabistą masę, po czym podajemy z piersią.
|