Lista składników:
| Wykonanie: Mięso myjemy, nacieramy solą i pieprzem. Obrane cebule kroimy na pół. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem i podsmażamy pierś z kaczki z obu stron. Cebule wkładamy na patelnię i smażymy wszystko jeszcze przez chwilę. Podlewamy odrobiną rosołu, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem 15–20 min. W trakcie duszenia podlewamy resztą rosołu. Obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w cienkie krążki. W rondelku rozgrzewamy pół szklanki wody z sokiem z cytryny, wrzucamy jabłka, dusimy około 5 min. Kaczkę zdejmujemy z patelni. W kubku rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną ze śmietaną i dodajemy do sosu ze smażenia. Zagotowujemy, mieszamy z borówkami i szczyptą tymianku. Doprawiamy solą i pieprzem. Plastry mięsa układamy na półmisku, obkładamy jabłkami i polewamy sosem.
|