Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)




Pizza z soczewicą Powrót do listy

 

Lista składników: 

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 1/2 kg mąki
  • 1 łyżka drożdży (5dag)
  • 1/2 szkl. mleka
  • 8 łyżek oliwy
  • szczypta soli.
 
Składniki na sos pomidorowy:
  • 1 łyżeczka masła 
  • 1 średnia cebula 
  • 1–2 ząbki czosnku 
  • 1 puszka krojonych pomidorow lub 3–4 duże świeże pomidory 
  • 1 kostka bulionu warzywnego 
  • garść oregano i bazylii 
  • szczypta soli i pieprz.

Składniki na pizzę:

  • ciasto drożdżowe 
  • sos pomidorowy 
  • 1 szklanka soczewicy 
  • pęczek posiekanego szczypiorku 
  • kilka plasterków wędzonego boczku
  • garść startego na dużych oczkach sera typu gouda 
  • sól i pieprz 
  • ewentualnie kolendra.
 

Wykonanie:

Wykonanie ciasta drożdżowego:

Drożdże kruszymy i mieszamy z mąką, mlekiem, oliwą i solą. Wszystkie składniki zagniatamy – ciasto powinno być lepkie. Przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. poł godziny. W międzyczasie przygotowujemy dowolnie wybrany farsz. Gdy ciasto jest gotowe, rozwałkowujemy je i kładziemy na posmarowanej oliwą i posypanej mąką formie, po czym wykładamy na nie farsz. Pieczemy w temp. ok. 200°C przez 20–30 min.

Wykonanie sosu pomidorowego:

Blanszujemy na maśle (podsmażamy, ale tak, by się nie zrumieniło) pokrojoną w kostkę cebulę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy pomidory z puszki lub pokrojone świeże pomidory uprzednio sparzone i obrane ze skorki. Wszystko razem zagotowujemy i dodajemy kostkę bulionową oraz zioła i przyprawy. Gotujemy, aż sos zgęstnieje. Całość możemy zmiksować. Sos powinien być gęsty. 

Wykonanie pizzy:

Przygotowujemy ciasto drożdżowe wg przepisu. Soczewicę ze szczyptą soli gotujemy do miękkości, a następnie miksujemy na gładką masę i dodajemy przyprawy, a następnie posiekany szczypiorek. Możemy też dodać trochę śmietany, jeżeli chcemy, by masa była mniej gęsta. Rozwałkowujemy ciasto na blasze i smarujemy je sosem pomidorowym, a następnie pastą z soczewicy. Całość posypujemy startym serem, rozkładamy plastry boczku i wkładamy pizzę do nagrzanego piekarnika na mniej więcej 20 min. Pieczemy w temp. ok. 200°C.