Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)   




Placki po węgiersku Powrót do listy

 

Lista składników: 

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajo
  • sól
  • tłuszcz do smażenia
  • kwaśna śmietana
  • cukier
  • 1 cebula
  • 1/2 kg wołowiny na gulasz
  • 1 słodka czerwona papryka
  • 1 średnia marchew
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • pieprz
  • tymianek
  • oregano
  • ostra papryka.
 

Wykonanie:

Mięso kroimy na 2-centymetrowe kawałki i na rozgrzanym tłuszczu szybko obsmażamy z każdej strony. Gdy puszczą sok, dodajemy przyprawy (oprócz soli – sól do wołowiny dodajemy zawsze na końcu, gdy mięso jest już miękkie). Dodajemy przecier, mieszamy, chwilę smażymy i dolewamy wodę (ok. 1/2 szkl.). Gdy sos zgęstnieje, ponownie dolewamy wodę i czynność powtarzamy, aż mięso będzie miękkie (ok. 40 min). Na końcu dokładamy pokrojone w średnią kostkę paprykę i cebulę oraz słupki marchewki. Smażymy całość na małym ogniu jeszcze ok. 15 min. Obrane ziemniaki ścieramy na drobnej tarce i dobrze odciskamy. Dodajemy mąkę, jajo, sól i cebulę. Wszystko dobrze mieszamy. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy duże placki o grubości ok. 1 cm, z obu stron. Na jedną połowę placka kładziemy farsz i przykrywamy go drugą połową.