Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)




Placuszki dyniowe Powrót do listy

 

Lista składników:

  • 1 kg obranej dyni 
  • 2 jaja 
  • mąka do zagęszczenia 
  • oliwa do smażenia
  • do smaku: sól, imbir, chilli, pieprz, czosnek. 
 

Wykonanie:

Dynię opłukujemy, przekrawamy na części, obieramy i usuwamy miąższ z pestkami. Ścieramy ją na tarce o średnich oczkach. Jaja roztrzepujemy w misce, dodajemy przyprawy i łączymy ze startą dynią. Dodajemy mąkę, tak by masa miała konsystencję gęstej śmietany. Masę nakładamy łyżką na rozgrzaną oliwę. Smażymy do zrumienienia z obydwu stron. Przygotowujemy dwa półmiski i na jednym z nich kładziemy arkusz papieru śniadaniowego. Placuszki po usmażeniu układamy najpierw na papierze śniadaniowym, a gdy odsączy się tłuszcz, przekładamy je na drugi półmisek.