Lista składników (na 4 porcje):
| Wykonanie: Ze śliwek usuwamy pestki, kroimy je na szesnastki i płuczemy. Odkładamy niecałą garść pokrojonych owoców, a resztę podsmażamy na maśle. Gdy śliwki zmiękną, dodajemy odrobinę wody, miażdżymy je widelcem lub miksujemy ręcznym blenderem, dodajemy cukier i jeszcze chwilę podgrzewamy. Polędwiczkę po umyciu i osuszeniu kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm, które rozbijamy z obu stron i nacieramy przyprawami. Na osobnej patelni smażymy mięso (aż się zrumieni z obu stron). Dolewamy trochę wody, dusimy. Gdy mięso będzie już miękkie, dodajemy mus śliwkowy, dokładnie mieszamy i dusimy całość jeszcze 2–3 min. Dorzucamy także pozostałe pokrojone śliwki. Potrawę możemy podawać z makaronem czy ziemniakami, ale najlepiej smakuje ona z kaszą gryczaną. |