Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)   




Racuszki Powrót do listy

 

Lista składników:

  • 1 l oleju do smażenia 
  • 1 kg mąki 
  • 10 dag drożdży
  • 6–8 jaj 
  • 0,5 l mleka 
  • szczypta soli 
  • 0,5 szklanki cukru pudru 
  • 2 kg jabłek 
  • 1 cukier wanilinowy.

 

 

 

Wykonanie:

Mleko podgrzewamy, ucieramy drożdże. Dodajemy mąkę, cukier, sól i cukier wanilinowy. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę (grubszą). Białka ubijamy na pianę. Do wyrośniętego ciasta dodajemy żółtka, jabłka i pianę z białek. Rozgrzewamy (głęboki) tłuszcz i smażymy racuszki z dwóch stron na złoty kolor.