Lista składników: Składniki na biszkopt:
Składniki na masę budyniową:
Składniki na masę czekoladową z rodzynkami:
| Wykonanie: Ubijamy białka, dodajemy cukier, żółtka. Dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy biszkopt ok. 40 min w temp. 180°C. Po przestudzeniu kroimy na 2 części. Gotujemy budyń i studzimy go. Margarynę ucieramy i stopniowo dodajemy do niej budyń po łyżce. Rodzynki zalewamy spirytusem, najlepiej na noc. Masło podgrzewamy i rozpuszczamy w nim czekolady. Dodajemy rodzynki i połowę alkoholu. Biszkopt przekrawamy i smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Wykładamy połowę masy budyniowej. Przykrywamy biszkopt, skrapiamy pozostałą częścią alkoholu z rodzynek. Nakładamy drugą część masy budyniowej. Na masę budyniową wykładamy masę z rodzynkami.
|