Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)   




Róże karnawałowe Powrót do listy

 

Lista składników:

  • 1 i ½ szkl. mąki 
  • 4 żółtka 
  • 1 łyżka spirytusu 
  • 5 łyżek gęstej śmietany 
  • cukier puder do posypania
  • 3/4 kg smalcu do smażenia (może być olej).

 

 

 

Wykonanie:

Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto, kilka razy wałkujemy i składamy (można też tłuc ciasto wałkiem). Ciasto cieniutko rozwałkowujemy, wycinamy kółka o średnicach 5 cm, 4 cm i 2 cm. Średnie i duże krążki nacinamy w kilku miejscach na obwodzie. Na duże krążki nakładamy kolejno średnie i małe, po czym mocno przyciskamy w środku, żeby się zlepiły. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na brązowy kolor. Posypujemy cukrem pudrem. Do środka każdej róży wkładamy marmoladę.