Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)   




Sernik na zimno z czereśniami Powrót do listy

 

Lista składników:

Składniki na tortownicę o śr. 24 cm:

  • 1/2 kg czereśni 
  • 1 kg sera twarogowego w kubełku – półtłustego lub tłustego
  • ok. 3/4 szklanki cukru pudru marki Polski Cukier
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 5–6 łyżeczek żelatyny
  • 2–3 łyżki śmietanki lub mleka 
  • herbatniki do wyłożenia spodu tortownicy.

 

 

 

 

Wykonanie:

Owoce płuczemy, pozbawiamy szypułek i pestek. W misce mieszamy ser twarogowy z cukrem i cukrem wanilinowym. W małym garnuszku delikatnie podgrzewamy 2–3 łyżki sera twarogowego. Gdy ser będzie gorący i się rozpuści, zdejmujemy garnuszek z palnika i wlewamy rozprowadzoną w zimnej śmietance lub mleku żelatynę. Szybko mieszamy aż do rozpuszczenia się żelatyny, po czym całość wlewamy do miski z serem twarogowym i znowu dobrze mieszamy. Przekładamy masę sernikową do tortownicy, na spód której możemy wcześniej wyłożyć herbatniki. Na wierzch masy serowej sypiemy czereśnie i lekko je „zatapiamy” za pomocą łyżki lub widelca. Wkładamy sernik do lodówki i pozostawiamy do stężenia.