Lista składników na spód tortownicy o śr. ok. 23 cm:
Masa serowa
Polewa:
| Wykonanie: Ciasteczka kruszymy w malakserze (lub wałkiem). Łączymy z masłem. Wylepiamy nimi spód i boki tortownicy o średnicy 23 – 25 cm. Tortownicę owijamy folią aluminiową (ma to zapobiec wypływaniu masła). Piekarnik nagrzewamy do temp. 180°C. Wstawiamy tortownicę i podpiekamy spód przez 10 min, po czym wyjmujemy z piekarnika. Ser miksujemy z budyniem, cukrem i cukrem waniliowym. Miksując, dodajemy jaja (jedno po drugim) i masło. Na końcu dodajemy do masy czekoladę. Wlewamy na podpieczony spód, a na wierzchu układamy owoce. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 175°C i pieczemy sernik 45 – 50 min. Gdyby za szybko się rumienił, należy wierzch przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, uchylamy lekko drzwiczki i zostawiamy sernik do całkowitego wystygnięcia. Zimny przekładamy do lodówki i chłodzimy go przez 4 – 6 godz. |