Lista składników: Składniki na ciasto:
Składniki na masę:
| Wykonanie: Drożdże rozcieramy z połową szklanki ciepłego mleka i z łyżeczką cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, cukier i cukier wanilinowy. Wlewamy roztopione i ostudzone masło oraz rozczyn drożdżowy. Dolewając resztę mleka, wyrabiamy elastyczne ciasto. Przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Mak płuczemy i odcedzamy. Zalewamy trzema szklankami wrzątku, chwilę gotujemy. Zostawiamy na 2–3 godziny, żeby napęczniał. Odcedzamy i dwukrotnie mielemy przez sitko z drobnymi oczkami. Margarynę roztapiamy, dodajemy do maku wraz z cukrem, sparzonymi rodzynkami, orzechami i skórką pomarańczową. Smażymy przez kilka minut, ciągle mieszając. Do wystudzonej masy dodajemy pianę z ubitego białka. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkowujemy je na prostokątny placek o grubości około pół centymetra, smarujemy masą makową, zwijamy w rulon i zlepiamy ciastem końce. Roladę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 50°C i czekamy, aż ciasto wyrośnie. Następnie zwiększamy temperaturę do 180°C i pieczemy 50 min. Wystudzone ciasto polewamy przygotowanym z cukru pudru lukrem.
|