Lista składników: Składniki na ciasto drożdżowe:
Składniki na masę makową:
| Wykonanie: Wykoananie ciasta drożdżowego: Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru i 3 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy i studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem. Resztę mąki wsypujemy do miski, dodajemy jaja, sól i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto. Dodajemy tłuszcz i wyrabiamy ponownie. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Wykonanie masy makowej: Zagotowujemy mleko z wodą. Dodajemy opłukany mak i gotujemy do miękkości około 30 minut. Odcedzamy i mielimy wraz z orzechami laskowymi trzy razy. Jaja rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę z białek. Masło ucieramy z żółtkami i cukrem. Dodajemy zmielony mak z orzechami oraz rodzynki. Na końcu dodajemy pianę z białek, śmietanę i mieszamy. Przygotowanie strucli: Ciasto drożdżowe dzielimy na 4 części i rozwałkowujemy na prostokąt 30 × 25 cm. Wykładamy 1 przygotowanej masy makowej, równo rozsmarowując. Przy dłuższych bokach zostawiamy około 2 cm ciasta. Zwijamy ciasno w rulon, zaczynając od krótszego boku. Gotowe strucle układamy na dużych blachach na papierze do pieczenia. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Smarujemy białkami, które zostały od ciasta drożdżowego. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180°C. Przestudzone posypujemy cukrem pudrem.
|