Lista składników:
Na ciasto kruche:
| Wykonanie: Opłukaną i osuszoną szynkę wkładamy do garnka z gotującą się wodą. Wody musi być tyle, by całkowicie zakryła mięso. Obieramy włoszczyznę oraz cebulę, kroimy warzywa na duże części i dorzucamy do gotującej się na małym ogniu szynki wraz z liściem laurowym, zielem angielskim, solą i pieprzem. Gotujemy mięso do miękkości (ok. 1 godz.). Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy. W międzyczasie przygotowujemy ciasto. Mąkę szybko zagniatamy ze smalcem, żółtkiem i solą. Jeżeli się nie klei, możemy dolać odrobinę zimnej wody. Ciasto zagniatamy w kulę i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i oblepiamy nim przestudzone mięso. Możemy dodatkowo obłożyć mięso plastrami boczku parzonego. Oblepione ciastem mięso lekko nakłuwamy z wierzchu widelcem i wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy 30–40 min, zmniejszając ewentualnie temperaturę, aż ciasto się zrumieni. Możemy, dla ładnego koloru, przed wstawieniem do piekarnika posmarować wierzch ciasta rozbełtanym jajkiem. Podajemy na ciepły lub zimno.
|