Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)   




Tarta kawowa z masą orzechową Powrót do listy

 

Lista składników:

Składniki na ciasto:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki 
  • 1 kostka masła 
  • ½ szklanki cukru pudru 
  • 2 żółtka 
  • 1 cukier wanilinowy 
  • 1 łyżka kawy.
 
Składniki na masę:
  • 250 g orzechów włoskich 
  • 1 kostka masła 
  • 1 szklanki cukru 
  • 2 żółtka 
  • 1 kieliszek alkoholu.

Dodatkowo do ozdoby:

  • orzechy nerkowca 
  • rodzynki 
  • migdały 
  • kilka kostek czekolady. 
 

Wykonanie:

W misce zagniatamy ciasto. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie wykładamy na formę do tarty i pieczemy 25–30 minut w temperaturze 180°C. Ciasto studzimy. Przygotowujemy masę. Orzechy włoskie zrumieniamy na suchej patelni, a następnie mielimy w maszynce. Żółtka ucieramy z cukrem. W osobnym naczyniu ucieramy masło, łączymy z masą jajeczną, a następnie dodajemy zmielone orzechy i alkohol. Gotową masę wykładamy na tartę, dekorujemy ją bakaliami oraz startą na tarce czekoladą. Schładzamy.