Lista składników:
| Wykonanie: Masło kroimy na małe kawałki. Rękoma mieszamy mąkę, masło, szczyptę soli i 4 łyżki wody. Energicznie zagniatamy ciasto i odstawiamy je na pół godziny. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200°C (z termoobiegiem – 180°C). W rondlu mieszamy żurawinę z przyprawami, cukrem i sokiem pomarańczowym. Owoce rozgniatamy widelcem, wszystko zagotowujemy. Gotujemy na dużym ogniu, ciągle mieszając, aż powstanie syrop. Sos z żurawin przelewamy do metalowej miski i studzimy. Tymianek myjemy, osuszamy, odrywamy listki. Połowę listków mieszamy na gładko z jajkiem i kozim serem. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie na grubość 2–3 cm. Wycinamy 4 koła o średnicy 15 cm. Foremki smarujemy masłem, układamy w nich ciasto, lekko dociskając. Na to wykładamy żurawinę, następnie ser, wystające brzegi ciasta zaginamy do wewnątrz. Tarty pieczemy na najniższym poziomie piekarnika przez 20 min. Wyjmujemy z foremek i wykładamy na talerze. Posypujemy resztą tymianku, podajemy na ciepło lub na zimno.
|