Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)   




Tort pavlova Powrót do listy

 

Lista składników:

Beza:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu jabłkowego.  

Masa:,

  • 125 g zimnego serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 3 łyżki zimnej śmietanki 36%.

Dodatkowo:

  • 100 g borówek amerykańskich
  • 100 g truskawek.

 

 

 

 

Wykonanie:

Przygotowujemy blaszkę, wykładamy ją papierem do pieczenia i rysujemy na nim okrąg. Do misy miksera wlewamy białka i ubijamy na pianę. Stopniowo, po łyżce, dodajemy cukier, cały czas dokładnie i długo miksując po każdej dodanej porcji (fot.1). Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, ocet i ubijamy jeszcze przez minutę. Pianę wykładamy dużymi łyżkami na narysowany okrąg na papierze. Piana nie może z żadnej strony dotykać blaszki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120°C (bez termoobiegu) i pieczemy 30 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 100°C i pieczemy (suszymy) bezę przez minimum 3 godziny. Wolno ją studzimy. Wszystkie składniki na krem przekładamy do miski i miksujemy około 3 minut. Na ostudzoną bezę wykładamy gotowy krem, a na wierzchu układamy owoce (fot.2).

 

 

 

 

 

 
 
 
 

Galeria zdjęć