Najnowszy numer Gospodyni już w sprzedaży:)   




Tort śmietankowy Powrót do listy

 

Lista składników:

Na biszkopt:

  • 7 jajek 
  • 3/4 szkl. cukru 
  • 3/4 szkl. mąki pszennej 
  • 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;

 Na masę:

  • 1 kostka masła 
  • 6 łyżek cukru pudru 
  • 1 szkl. śmietanki 18% 
  • dodatkowo do posypania wiórki kokosowe i winogrona. 
 

Wykonanie:

Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier oraz po jednym żółtku. Dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Masę przekładamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180°C. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy masę. Ucieramy masło z cukrem i stopniowo dodajemy po łyżce śmietany. Biszkopt przekrawamy na trzy części. Gotową masą przekładamy biszkopt. Smarujemy również wierzch i posypujemy wiórkami. Dekorujemy winogronami.